Skip to main content

Zitcompetitie

De zitcompetitie is een competitie voor manegeruiters. Manegeruiters laten tijdens deze competitie zien hoe goed ze kunnen zitten door op een voor hun vreemd paard van een andere manege te rijden. Er kunnen maximaal 12 ruiters per ruitersportcentrum worden afgevaardigd, drie per categorie, naar de regiofinales, hiervoor wordt er op de manege eerst een selectie gehouden. Alle deelnemers aan de FNRS Zitcompetitie moeten in het bezit zijn van een geldig FNRS Ruiterpaspoort. Deze ruiters moeten een aantoonbare registratie hebben van deelname aan de F Proeven en mogen niet in het bezit zijn van een KNHS Startpas.

Regiofinale tot finale

De zitcompetitie start met de regiofinales. Tijdens de regiofinale worden de ruiters beoordeeld op de onafhankelijke zit, balans, houding, beenligging, handhouding en het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard. De winnaars gaan door naar de kwartfinale. De winnaars van de kwartfinale zullen vervolgens strijden in de halve finale. Dezelfde dag strijden de winnaars van de halve finale in een spectaculaire finale om de titel ‘Bestzittende Manegeruiter’.

Les Chevaux het bestzittend ruitersportcentrum?

Het ruitersportcentrum maakt tijdens de regiofinale kans op de prijs ‘Bestzittend FNRS Ruitersportcentrum’. Er wordt een gemiddelde berekend van de beste acht deelnemers per ruitersportcentrum. Het ruitersportcentrum met de hoogste punten neemt de beker mee naar huis en mag zich een jaar lang bestzittend ruitersportcentrum van de regio noemen. Les Chevaux mocht in 2014, 2015, 2017 en 2019 de beker voor ‘Bestzittend ruitersportcentrum’ mee naar huis nemen.

Zitcompetitie bij Les Chevaux

Bij Les Chevaux wordt in de lessen altijd veel aandacht besteed aan houding en zit. Ook wordt er altijd fanatiek meegedaan aan de selectie van de zitcompetitie. Elk jaar gaat Les Chevaux met een fijn zitteam op pad naar de regiofinale. Elk jaar worden er ook verschillende ruiters van Les Chevaux geselecteerd voor de kwartfinale. Ook reden er al een aantal jaren ruiters in de halve finale en de finale. En in 2019 was er zelfs een ruiter van Les Chevaux, die winnaar werd in haar categorie en zich ‘Bestzittende ruiter van Nederland’ mag noemen.

Les Chevaux Zitcompetitie
Les Chevaux Zitcompetitie Overzicht
Les Chevaux FNRS Zitcompetitie