Skip to main content

Les Chevaux

Wij zijn Martin en Renee Bottelier, sinds 2019 eigenaren van manege Les Chevaux. In 1999 kwam Martin met zijn vrouw Christien en twee dochters Renee en Eva  vanuit het westen naar Buinen en hebben het bedrijf overgenomen van de toenmalige eigenaar. Les Chevaux bestaat al sinds december 1982. In 2019 heeft Christien de VOF verlaten en heeft Renee haar deel overgenomen. Martin zorgt voor de technische zaken op de manege en een aantal zakenrelaties. Renee verzorgt de administratieve onderdelen, verzorgt de planning, lessen en contacten met gasten en zakenrelaties. Met een toegewijd team word er elke week met passie gewerkt aan de beleving van het paardrijden en de verzorging van de paarden. Het teamgevoel is dusdanig groot dat het team naast het werk ook een hechte vriendschap heeft opgebouwd.

Onze visie

Ons uitgangspunt is een bedrijf te runnen “waar wij zelf onze dochters ook op ponykamp of paardrijles hadden willen sturen toen ze nog klein waren”. Daarom staat veiligheid bij ons hoog in het vaandel, net als respect voor onze paarden&pony’s en behoud van het gemoedelijke karakter dat past bij deze omgeving. En dat werkt. Veel trouwe gasten zijn in de loop van de jaren blijven komen en we hebben veel nieuwe gasten en lesklanten mogen verwelkomen.

Net als dat we het belangrijk vinden dat onze gasten en lesklanten zich thuis voelen is dit ook ons uitgangspunt voor onze paarden en pony’s. Elk paard is verschillend en daarom proberen we te kijken naar het paard als individu en daarop in te spelen. Zo zijn er paarden die graag springen, gaan andere paarden liever naar het bos en vinden sommige paarden het heerlijk als er uren met ze getut wordt. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de paarden het werk leuk moeten blijven vinden, we zijn dan ook erg consequent in de planning om het werk voor de paarden zo goed mogelijk te verdelen en eventueel de intensiteit van het werk aan te passen. Ook komen al onze paarden en pony’s het hele jaar rond elke dag buiten om vrij te kunnen bewegen. Want we hebben het beste voor met onze paardencollega’s.

Geschiedenis

In de afgelopen jaren hebben wij het kleinschalige vakantiebedrijf dat we destijds kochten, uitgebouwd tot een volwaardige manege met vakantiefaciliteiten. Inmiddels is het bedrijf niet meer te herkennen ten opzichte van een aantal jaren geleden. De manege beschikt nu over een 20-40 buitenbaan, een frisse overkapte 20-40 binnenbaan, een fraaie kantine, drie stallen met paardenboxen, een paddock, een longeercirkel, drie hectare weilanden, twee groepsaccommodaties en vijf vakantieappartementen.

Sinds de opening van de binnenmanege bieden wij –buiten het vakantieseizoen- ook manegelessen aan. Daarnaast is Les Chevaux natuurlijk nog steeds het adres voor ponykampen, paardenvakanties en eindeloze buitenritten in de bosrijke omgeving van Drenthe.

Taakverdeling

 • Martin: Dagelijkse leiding, Horeca, Onderhoud, BHV.
 • Renee: Instructrice wedstrijdsport (KNHS docent), Carrousel commandante, FNRS brons en zilver, FNRS springjury, Bixie jury, Horeca, BHV
 • Nienke: Instructrice, Allround medewerker, BHV
 • Iris: Instructrice, Allround medewerker, BHV
 • Britt: Instructrice, Allround medewerker, BHV
 • Janouk: Instructrice, Allround medewerker, BHV
 • Marie: Instructrice, Allround medewerker, BHV
 • Brigitte: Cmv zorgboerderij, Instructrice Aangepast rijden, FNRS Jurylid brons, Bixie jury, BHV
 • Sanne: Allround medewerker, BHV, EHBO
 • Anouk: Allround medewerker, BHV
 • Danique: Allround medewerker
 • Elza: Allround medewerker
 • Wekelijkse vrijwilligers
 • Diverse stagiaires
 • en natuurlijk al onze andere vrijwilligers en vakantiehulpen!

De FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra) is de branchevereniging voor professionele hippische ondernemers. Centrale thema’s voor de FNRS zijn kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid.

De KNHS is de paardensportbond. Zij bevorderen dat zoveel mogelijk mensen, van jong tot oud, op een plezierige en verantwoorde wijze de paardensport kunnen beoefenen, passend bij hun ambitie. Het welzijn van het paard en de paardensporter staat in alles wat ze doen centraal.

Zoek je vakantiewerk?

Wij zoeken elk jaar weer nieuwe vakantiehulpen. Als je 18 jaar of ouder bent is het mogelijk om bij ons te komen helpen. Dat is op vrijwillige basis met kost en inwoning, paardrijden en veel plezier. Een onvergetelijke ervaring als je graag met paarden werkt!

Het werk bestaat uit de stallen mesten, onderhoud van het erf, paarden verzorgen, paarden voeren, de kinderen vermaken met sport en spel, bosritten begeleiden enz… Zou jij het leuk vinden om in de maanden juli en/of augustus ons team te versterken?

Stuur ons een mail

Wil je bij ons stage lopen?

Ben je op zoek naar een leerzaam stagebedrijf en heeft jouw opleiding raakvlakken met onze werkzaamheden? Stage lopen is altijd mogelijk bij Les Chevaux! Voel je vrij om ons te mailen. Het is voor ons erg prettig als je onderstaande informatie vermeldt in de mail.

 • Naam
 • Leeftijd
 • Opleiding (en leerjaar)
 • Stage-opdracht(en)
Stuur ons een mail